header1.jpg header2.jpg header3.jpg header4.jpg header5.jpg header6.jpg header7.jpg header8.jpg header9.jpgDuna Táncműhely

Nyelv:

A Duna Táncműhely és a budakalászi Kós Károly Művelődési Ház immár 17 éve megszervezi a Kalászi Kortárs Tánctalálkozót – amelynek 2020-as kiadására a koronavírus-járvány miatt nem kerülhetett sor. Az esemény azonban nem marad el, hanem ez alkalommal a virtuális térbe költözik, és 2021. február 19-21. között megrendezzük a Kalászi Virtuális Tánctalálkozót.

Fesztiválunk célja a helyzethez alkalmazkodó forma ellenére változatlan: a hagyományos néptáncból és népzenéből inspirálódó kortárstánc koncentrált bemutatása. Programunkban – a megszokott módon – szerepel gyermek- és felnőtt táncelőadás, gála, beszélgetés és koncert.

 

Gyerekközönségünk 2 alkalommal is láthatja Álom, álom, kitalálom című előadásunkat, amit mind osztályoknak, mind családi programként elérhetővé teszünk.

A Duna Táncműhely egyik legsikeresebb előadása, az A tizedik vőlegény szintén kétszer lesz látható. Az online fesztivál keretében mindkét produkciónkat új szereplőkkel kiegészülve mutatjuk be.

Az A tizedik vőlegényeladását beszélgetés egészíti ki, amelynek apropóját a 20 éve bemutatott produkció, valamint a 2021 február végén (online) debütáló A tizedik menyasszony c. új előadás nyújtja, meghívott vendégeinkkel pedig a rítusok mai továbbéléséről és jelentőségéről, azoknak a (tánc)művészetben való megjelenéséről beszélgetünk.

A virtuális tánctalálkozó valódi különlegességének számít a Pillanatok c. gála közvetítése, amelyben a Duna Táncműhely elmúlt 20 évének előadásaiból válogattunk koreográfiákat.

 

A Kalászi Virtuális Tánctalálkozó programja:

2021. február 19. péntek, 11.00–Duna Táncműhely: Álom, álom, kitalálom

2021. február 19. péntek 19.00–Duna Táncműhely: A tízedik vőlegény

2021. február 20. szombat 17.00 – beszélgetés: Menyasszonyok, vőlegények –Rítusok a mában (résztvevők: Szirtes Edina Mókus, Sándor Ildikó, Küttel Dávid)

2021. február 20. szombat 19.00–Duna Táncműhely: A tízedik vőlegény

2021. február 20. szombat 21.00 – Konyha zenekar koncertje

2021. február 21. vasárnap 11.00–Duna Táncműhely: Álom, álom, kitalálom

2021. február 21. vasárnap 19.00 – Pillanatok – Gálaműsor a Duna Táncműhely előadásaiból

 

Jegyvásárlás: https://online-dunatancmuhely.jegy.hu/#/event

 

Jegyárak:

Álom, álom kitalálom – családi jegy: 2000 Ft

Álom, álom kitalálom – osztály jegy: 15.000 Ft

A tizedik vőlegény, Pillanatok gála – egyéni jegy: 1500 Ft

A tizedik vőlegény, Pillanatok gála – baráti jegy: 3000 Ft

A tizedik vőlegény, Pillanatok gála – támogatói jegy: 10.000 Ft

Beszélgetés, koncert – ingyenes

Az ingyenes programok a Duna Táncműhely Vimeo-csatornáján tekinthetők meg.

A programokat csak a megadott időintervallumon belül lehet végignézni, későbbi időpontban már nem elérhetők!

A jegyvásárlás ellenében megtekinthető előadások eléréséhez szükséges jogosultság felhasználói fiókhoz kötődik! Ha több jegyet vásárol, más felhasználói fiókból nem elérhető az előadás. Amennyiben ajándékba szeretne jegyet venni, a megajándékozott számára külön fiókot kell regisztrálni!

Technikai segítséget az Interticket ügyfélszolgálatán kaphatnak:Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 

 

 

A fesztivál támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrás Minisztériuma, Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár, SÍN Kulturális Központ 

Együttműködő partner: TV Budakalász

 

 

 

RÉSZLETES PROGRAM

 

Duna Táncműhely: Álom, álom, kitalálom

- mese kicsiknek és nagyoknak-

A mese így kezdődik:Egy virágos kiskertben hosszú hajú, piros arcú lány sétálgat: ő Mira. Jókedvűen dudorászik, virágait nézegeti, öntözgeti. Kertjének dísze a rózsa, melynek szirmai közt a Szerelem lakik. De egy napon a Boszorkány ellopja a rózsát! A síró Mirát madara vigasztalja, majd együtt a rózsa keresésére indulnak. A kacskaringós út egy folyóparthoz vezet, ahol Mira fáradtan álomra hajtja fejét. S álmában leli meg, amit keres ...

A magyar népdalokból és folklórkincsünk szimbólumaiból inspirálódó gyermekelőadás egy szerelmi történetet mesél el, ugyanakkor bevezeti a gyerekeket a népzene és néptánc világába, elbűvöli őket a néptánc motívumait felhasználó, ám azokat újrafogalmazó táncokkal. 

Szereplők: Abonyi Rebeka, Bonifert Katalin, Kanozsai Ákos, Kenéz Enikő, Kovács Anita, Kuzma Péter, Östör Ákos, Reszneki Virág, Soltész Luca, Szabó Csaba, Szabó Tamás

Zene: Palya Bea, Gryllus Samu, Bolya Mátyás 

Koreográfia: Horváth Zsófia, Juhász Zsolt 

Jelmez: Libor Katalin

Fény: Lendvai Károly  

Rendező: Juhász Zsolt

 

Duna Táncműhely: A tizedik vőlegény

A férfi élet hagyományvilágában az egyik legszertartásosabb pillanat a férfivá avatás rítusa volt, amely a civilizált társadalomban tulajdonképpen eltűnt. Halvány nyomai megtalálhatók ugyan, de a szertartás és az ünnepélyesség teljes hiánya jellemzi. Talán az egyetlen ilyen esemény az esküvő előtti legénybúcsú, amelyben még fellelhető a régi rítusok révülete és kábulata.

Az előadás a Duna Táncműhely eredetileg 2001-ben bemutatott, és azóta is az egyik legsikeresebb produkciója, amely ezúttal részben új szereposztással látható.

Szereplők: Kanozsai Ákos, Kenéz Enikő, Kolumbán Norbert, Kovács Márk, Kuzma Péter, Sáfrán Balázs, Soós Gyula András, Szabó Csaba

Zenekar: Küttel Dávid, Kuczera Barbara, Küttel Bálint, Küttel Vince

Zene: Kiss Ferenc, Korom Attila, Küttel Dávid

Fény: Lendvai Károly

Rendező-koreográfus: Juhász Zsolt

 

Pillanatok – Gálaműsor a Duna Táncműhely előadásaiból

A Duna Táncműhely 2019-ben ünnepelte 20. évfordulóját, ebből az alkalomból egy gálaműsort állítottunk össze az együttes két évtized alatt született előadásainak legemlékezetesebb koreográfiából. 

A műsorban részletek láthatók a 2001-es Infanttól és Vendégszeretőtől kezdve a 2008-as Metszeteken, a 2010-es Barlangon és a 2015-ös Madárasszonyokon keresztül a 2016-os Körtáncig. A gála kiemelt koreográfiáját jelenti a Kövek éneke c. előadás egy részlete, amely produkció Budakalász történetéből merítette ihletét.

Az egyszeri rendkívüli előadást online fesztiválunk keretében lehet újra látni. 

Előadók: AbdulwahabNadia, Bednai Nikolett, Bonifert Katalin, Dimény Levente, Fehértóy Zsanett, Gábor Norbert, Horváth Eszter, Horváth Zsófia, Juhász Zsolt, Kanozsai Ákos, Kaszásné Halmi Ildikó, Kenéz Enikő, Kolumbán Norbert, Kovács Márk, Kriston Fruzsina, Kuzma Péter, Soós Gyula András, Szabó Csaba, Szabó Tamás, Végh Tamás, Végh-Pozsár Kitti

Zene: Kuczera Barbara, Küttel Dávid, dj Panda, Bakai Marci

Koreográfusok: Horváth Zsófia, Juhász Zsolt

 

Menyasszonyok, vőlegények – Rítusok a mában

kerekasztalbeszélgetés

A Duna Táncműhely és Juhász Zsolt koreográfus 20 évvel a legénybúcsú rítusa által ihlett A tizedik vőlegény bemutatója után vállalkozik annak „női párja”, az A tizedik menyasszony megvalósítására. A jubileum és a közelgő bemutató kapcsán szervezünk beszélgetést a rítusok mai továbbéléséről, és megjelenéséről a (tánc)művészetben.

A beszélgetés résztvevői: Sándor Ildikó néprajzkutató; Szirtes Edina Mókus, az A tizedik menyasszony zeneszerzője; Küttel Dávid, az A tizedik vőlegény egyik zeneszerzője.

A kerekasztalbeszélgetés a linkre kattintva érhető el. https://vimeo.com/514346092

 

Konyha zenekar koncertje

Egy igazi konyha élettér - ahol sírunk, mulatunk, szeretünk és megváltjuk benne a világot minden nap - a főzésen innen, a sütésen túl. A háromfős Konyha zenekar dalai is személyes térként működnek, amelyek észrevétlenül nyitják ki ajtajukat a megfelelő pillanatban, hogy a hallgató beléjük költözhessen, szeressen, sírjon vigadjon, elveszítse és megtalálja magát. Szepesi Mátyás dalszövegíró-frontember a konyhai beszélgetésekhez a szív kamráiból hozza fel a bort, míg társai - Badics Márk dobos és Haller Dániel basszusgitáros biztos kézzel válogatják a legkülönbözőbb alapanyagokat változatos popzenéjükhöz: rockot, funkot, folkot és egy leheletnyi bluest.

A koncert a linkre kattintva érhető el. https://vimeo.com/514715924