header1.jpg header2.jpg header3.jpg header4.jpg header5.jpg header6.jpg header7.jpg header8.jpg header9.jpgDuna Táncműhely

Nyelv:

„Egyaránt érintett vagyok a képzőművészet és a mozgásművészet világában. A művészeti ágak közötti átjárhatóság kérdése mélyen foglalkoztat, különösen e két művészeti ág keverhetőségének hogyanja inspirál alkotásra. Hogyan és milyen formában ötvözhetőek? Létezik az a szimbiotikus forma, amikor arányosan érvényesülnek?

 

Installációim túlnyomó része a táncban rejlő dinamika, lendület és érzésből táplálkozik. A síktól elrugaszkodva igyekszik maradandó formába önteni a tánc jelen idejű zsigeri mivoltát. Az elvont és a figuratív, az organikus és geometrikus, a tompa és merész élénk színek egymás mellé helyezése, egyedi vonásokkal rendelkező metaforikus helyzeteket ábrázol, és egy adag játékos optimizmussal kérdéseket vet fel a fejlődő identitás, vágyak, változás, önbizalomhiány és melankólia terén.

 

Installációimat általában grafit vázlattal kezdem, ez biztosítja a zavartalan áramlást. Bizonyos mértékig így fedezhetem fel azt a koncepciót, mikor az elmét kiveszem az egyenletből, ami lehetővé teszi a tudatalatti felszínre kerülését és a vásznon való megnyilvánulását az intuitívabb és őszinte kifejezés érdekében. Ezen a ponton vizuális eredményt keresek. Majd elkezdem alumínium drótból megépíteni ennek térbeli változatát. Ez a gyakorlatom kritikus eleme, ahol a tudatalatti absztrakciója egymásnak feszül a tudatos megvalósítási formákkal. Ebből a feszültségből születik meg a végső alkotás dinamikája. Az így létrejött installáció akril színezést, majd lakk borítást kap.”

 

(Tőkés Imola)

 

 

 

Tőkés Imola, képzőművész, táncos-koreográfus 

 

Erdélyben születtem (1994) és nevelkedtem, pontosabban Nyárádszeredában. Egyetemi tanulmányaimat a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Koreográfia szakán végeztem. Ezt követően a Nagyváradi Szigligeti Színház égisze alatt kezdtem el bontogatni előadói és alkotói szárnyaimat. Vendégművészként számos erdélyi és magyarországi társulattal volt alkalmam dolgozni (Marosvásárhelyi Spectrum Színház és András Lóránt társulat, Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György társulata, Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház, TranzDanz, Experidance, Re-Production stb.) Jelenleg szabadúszó művészként élek Budapesten.