header1.jpg header2.jpg header3.jpg header4.jpg header5.jpg header6.jpg header7.jpg header8.jpg header9.jpgDuna Táncműhely

Nyelv:

METSZETEK

A Duna Táncműhely legújabb előadása – a 2008. februárjában bemutatott Fosszíliákhoz hasonlóan – „ősmaradványokat” hoz felszínre. Ám míg a korábbi produkció középpontjában a „nőiesség” esszenciája állt, addig az új bemutató az eredendő, titokzatos „férfiasságra” fókuszál. A koreográfiákban három metszet elevenedik meg: pogány szertartás, beteljesült szerelem és mitikus tragédia. A természetet megbabonázni képes férfierő, az ájult lágyság „gyémánt-kemény” állapota (így definiálta Hamvas Béla a szeretni tudást) és az önmagával szembenéző, önmagára támadó hős ugyanazt példázza, noha mindegyik a maga módján. A táncosok által felvázolt metszetek elmúlt, ősi időkig nyúlnak vissza, mégis ugyanakkor örökérvényűségűket bizonyítják.

A Metszetek egymással szerves egységet alkotó három részét a Duna Művészegyüttes táncosai adják elő, vagyis a mozgásvilág erőteljesen a néptánc elemeire épül, ugyanakkor az előadás zene hátterét szolgáltató kortárs zenei válogatás, valamint Juhász Zsolt koreográfiái a kortárs tánc mezsgyéjére irányítják a produkciót.

Szereplők: Vámos László, Bednai Nikolett, Soós András, Antonopoulos Georgios, Kolumbán Norbert
Jelmez: Túri Erzsébet
Látvány: Lendvai Károly
Rendező-koreográfus: Juhász Zsolt