A Duna Táncműhely legfrissebb produkciója: Hajadonok

A Duna Táncműhely 2023 decemberében mutatta be legújabb előadását Juhász Zsolt rendezésében, Hajadonok címmel a Nemzeti Táncszínházban. Különböző művészeti területekről érkeztek a közreműködők a produkcióhoz, mely az ő közös alkotási folyamatukon keresztül született. 

Négy fiatal lányt látunk a színpadon. Néha egyszerre, néha váltják egymást. Néha átadják egymásnak a „stafétát”. Zenével, énekkel, tánccal, mozdulatokkal. Néha ösztönzik, néha uralják egymást. Néha közelednek és néha távolodnak de mindig vágyakoznak: akár a kapcsolódás, egy férfi, akár az elszakadás, a függetlenedés iránt. És változnak, mint a holdfázisok vagy az évszakok.

Juhász Zsolt már 2021-es A tizedik menyasszony c. előadásában is erőteljesen támaszkodott a magyar (és több más nép) autentikus néptáncában uralkodó női táncformák, a koreográfiáknak a férfi tánchoz képest alárendelt szerepük megjelenítésére. A koreográfus ezt az utat kívánja folytatni Hajadonok című új produkciójában – ám ez esetben a női princípium áll az előadás középpontjában. Az előadók száma utal az évszakok és égtájak számára, ezen keresztül a nő és a természet szoros kapcsolatára.

A négy női szereplő ugyanakkor különböző művészeti területről – tánc, népzene és jazz, valamint prózai előadás – érkezik, így valójában a Duna Táncműhely az eddig legerősebben multidiszciplináris előadása. Az produkcióban mindenki saját származását, saját művészetét jeleníti meg, így a francia sanzonok világától, az erdélyi magyar népzenén keresztül az amerikai jazz is megjelenik majd a színpadon.

 

Előadók: Izabella Caussanell, Kovács Anita, Orbay Lilla, Vrencsán Anita

Dramaturg: Németh Anita

Látvány: JuZso

Fény: Lendvai Károly

Zene: Ephemer:  Izabella Caussanell, Orbay Lilla, Papp Lajos

Rendező  munkatársa: Ifj. Csoóri Sándor “Sündi”

Rendező-koreográfus: Juhász Zsolt

TOVÁBBI TARTALMAK

© 2023 Duna Táncműhely – Minden jog fenntartva!