Otthon

Az előadásról

Mozgásszínházi előadás Albert Camus – A félreértés című drámája alapján.

Az előadás központi témája az otthontalanság érzetének tragédiájában áll, a történeti koroktól függetlenül érvényes problematika aktualitása átjárja a mindennapjainkat, társadalmunkat, a mában is hangsúlyosan jelen van, függetlenül határoktól és kontinensektől.

Egy átlagos család, nem hétköznapi sorsa tárul elénk, egy elkopott család-kép, mely az egymás iránti ragaszkodás hiányát idézi. A dráma központi témája emberi létünk, vagyis önmagunk keresése mellett az egyetemes elvágyódás, hasonlatosan a csehovi elvágyódáshoz úgy, hogy közben maszkot öltve szerepeket kívánunk játszani. Ehhez a világhoz egy furcsa szerzet, emberfelettinek tűnő figura erős jelenléte társul, aki mindent tud, de úgy tűnik, semmit sem irányít, beavatkozhatna, de nem teszi, megelőzhetne sorscsapást, de nem cselekszik.

Az előadás merít a mitológiából, kiemeli és újrafogalmazza a tékozló fiú esetét, mához közelíti a történetet, élve a félreértések adta lehetőségekkel és ennek a témának a hangsúlyos és értelmezhető kibontásával. Mit jelent számunkra az „otthon” fogalma? Lehet-e vonzalom esetleg szerelem idegennek hitt emberek között akik, amúgy testvérek? Mit ér egy anya élete, ha már nem ismeri fel egyszülött fiát? Hogyan érthető félre az aggódó szeretetteljes mozdulat vagy értelmezhető át a testvéri figyelem egy vonzalmat keltő pillantássá? Mi a különbség mozdulat, a mögötte lévő szándék és a feltételezett szándék között? Félreértés a félreértésben, színház a színházban.

Ezt kívánja az előadás egy sajátos formanyelv segítségével megmutatni, mégpedig a kortárs-, kontakt- és néptánc mozgásvilága, ezek stiláris ötvözésének segítségével arra törekedve, hogy az alkotás személyes jellege hangsúlyosabban, kiemeltebben előtérbe kerüljön.

Szereplők: Bonifert Katalin, Horváth Eszter, Kriston Fruzsina, Kolumbán Norbert, Rusu Andor
Zeneszerző: Boros Csaba
Dramaturg: Czvikker Katalin
Jelmez- és díszlettervező: Kiss Zsuzsanna
Fényterv: Lendvai Károly
Rendező: Györfi Csaba

Támogatók: Nemzeti Táncszínház, Nemzeti Kulturális Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, SÍN Kulturális Központ

© 2023 Duna Táncműhely – Minden jog fenntartva!